Heatcare, dé referentie in warmtepompen

Warmtepompen: het verwarmingssysteem van de toekomst

Ontdek hieronder waarom een warmtepomp dé ideale keuze is:

 • Een warmtepomp is een comfortabele oplossing om uw woning duurzaam en efficiënt te verwarmen (én te koelen).
 • Met een warmtepomp bent u vandaag al helemaal klaar voor de energie-eisen van de toekomst en bent u minder afhankelijk van schommelende energieprijzen.
 • Een warmtepomp wekt maar liefst tot 80% van zijn geproduceerde warmte op uit hernieuwbare energie.
 • U haalt de warmte uit het milieu (lucht, water, grond,…) dat CO2-neutraal is.
 • De installatie van een warmtepomp geeft recht op verschillende premies.
 • Met een warmtepomp verhoogt u de waarde van uw woning.
Heatcare image 3

Het principe van een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater en geeft die af aan uw woning, sanitair water of zwembad. Een warmtepomp wekt maar liefst tot 80% van zijn geproduceerde warmte op uit hernieuwbare energie. Voor de overige 20% heeft dit systeem elektriciteit nodig.

Daardoor is een warmtepomp een energiezuiniger, ecologischer en op langere termijn ook goedkoper alternatief voor cv-ketels op gas of mazout.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is een complexe materie die professionele begeleiding en plaatsing nodig heeft. Om u te helpen, leggen we hieronder de werking van een warmtepomp in het kort uit.

Een warmtepomp is een systeem dat energie onttrekt uit de natuur (lucht , water, grond,…) en een hogere temperatuur doorgeeft via een systeem waardoor het mogelijk is om uw woning te verwarmen. Warmtepompen werken met een speciale vloeistof dat verdampt bij lage temperatuur en de damp bij hogere temperatuur laat condenseren. Het is een proces met een cyclus: het kookpunt moet worden verlaagd door een afname van druk en vervolgens moet het kookpunt opnieuw verhoogd worden.

De hele cyclus bestaat uit 4 verschillende fasen
waarbij elke fase zijn eigen element heeft:

1

De verdamper zorgt voor de lagere druk zodat de warmte uit de omgeving kan worden gehaald. De vloeistof verdampt en slaat de warmte op.

2

De compressor zorgt voor de hogere druk en zal de gassen uit de verdamper zuigen en de vloeistof samen drukken waardoor de temperatuur stijgt.

3

De condensor zal instaan voor het condenseren. Wanneer de temperatuur is gestegen tot het kookpunt zal de damp condenseren (= terug vloeibaar worden).

4

De ontspanner (het expansieventiel) zorgt ervoor dat het koelmiddel opnieuw terugkeert naar lagere druk, waardoor deze opnieuw gasvormig wordt en de cyclus opnieuw kan beginnen.

Welke warmtepomp kiezen?

Lucht water pomp

Lucht / Water warmtepomp

Lucht lucht warmtepomp

Lucht / Lucht warmtepomp

Icons heatcare hybride

Hybride warmtepomp

geothermisch pomp

Geothermische warmtepomp

Boiler icon

Warmtepomp
-boiler

Water icon

Lucht / Water warmtepomp

Dit zijn warmtepompen die lucht als warmtebron gebruiken.

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en opgewarmd. De warmte wordt vervolgens aan het water afgegeven. Dit systeem is ideaal om een woning mee te verwarmen.

Voordelen Lucht / Water warmtepomp:

 • Werkt in combinatie met vloerverwarming, bestaande radiatoren en een boiler
 • Toepasbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie
 • Geen meldingsplicht voor de installatie bij de plaatselijke overheid

Voordelen Lucht / Lucht warmtepomp:

 • Onmiddellijk de gewenste temperatuur
 • Lage investeringskost
 • Toepasbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie
Lucht icon

Lucht / Lucht warmtepomp

Dit zijn warmtepompen die de buitenlucht als bron van energie gebruiken en warme of koude lucht de ruimte inblazen. De werking is dezelfde als die van de lucht/water-warmtepomp, alleen de warmte- of koude afgifte verschilt. Die gebeurt via de lucht dankzij binnenunits aan de wand of in het plafond.  De lucht/lucht-warmtepomp is uitermate geschikt om uw woning in de zomer te koelen.

Icons heatcare hybride 2

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een warmtepomp met een CV-ketel. De hybride warmtepomp werkt als een warmtepomp of als een ketel, dit hangt af van de sturing en kan wijzigen doorheen het jaar. De sturing kunt u instellen op de laagste energieprijs of op de laagste CO2-uitstoot. De sturing houdt ook rekening met de buitentemperatuur en de productie van de zonnepanelen (als die er zijn).
Als uw woning matig geïsoleerd is, dan kunt u kiezen voor een hybride warmtepomp.

Voordelen hybride warmtepomp:

 • Ideaal als tussenoplossing in combinatie met CV-ketel
 • Lagere investeringskost dan een warmtepomp
 • Heel geschikt voor renovatie

Voordelen geothermische warmtepomp:

 • Continue temperatuur van de bodem: hogere efficiëntie
 • Veelal meldingsplicht of vergunningsaanvraag nodig

Grond cion

Geothermische warmtepomp

De geothermische warmtepomp gebruikt de bodem, en meer bepaald de warmte of het water in de bodem, als bron van energie. Het gesloten leidingcircuit wordt ondergronds aangelegd. In dat circuit circuleert water dat warmte uit de grond of het grondwater onttrekt.

Boiler icon2

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht. Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen.

Aangezien een warmtepompboiler veel minder energie vraagt dan een klassieke boiler is een warmtepompboiler een rendabele en toekomstgerichte investering.

Voordelen warmtepompboiler:

 • Zuiniger dan standaard boiler
 • Lage investeringskost
 • Hoge premie

Advies op maat

Bent u op zoek naar meer advies rond warmtepompen of
wenst u een offerte op maat?